Tema: globala index

Den senaste tidens nedgång har troligtvis inte gått någon obemärkt förbi. Jag var dock intresserad av att se hur global nedgången är. Därför samlade jag in data för 21 olika länder. För nedanstående diagram har jag använt data för 21 olika ETF:er som trackar olika länder. 17 av dem tillhör några av de absolut äldsta ETF:erna som skapats och har ett startdatum från 1996. Ytterligare fyra tillkom därefter 2000 och samtliga förvaltas av iShares. De 17 första syns här och de fyra som tillkom därefter var Sydkorea, Taiwan, Brasilien och Sydafrika.

Skärmavbild 2016-01-16 kl. 16.08.56

Det bör nämnas att samtliga ETF:er inte har perfekt tracking mot sitt index. Några ETF:er har över tid presterat sämre än sitt respektive index. Det går å andra sidan att argumentera för att det är bättre att använda faktiska instrument för att göra historiska studier bakåt i tiden. En annan sak att beakta är att samtliga ETF:er handlas i USD eftersom de är noterade i USA. Detta innebär att de grafer som visas nedan ska ses från en amerikansk investerares point of view. Effekten av det är här att om samtliga underliggande marknader skulle ha varit oförändrade samtidigt som dollarn hade stärkts mot övriga valutor så hade detta synts som en nedgång. En nedgång kan alltså bero både på att dollarn stärks mot övriga valutor eller för att valutan är oförändrad och underliggande index sjunker eller en kombination av dessa effekter.

Det är möjligt att det finns andra effekter som är värda att beakta i så fall får man gärna lämna en kommentar. Samtliga prisserier för ETF:erna är inklusive utdelningar. Vad jag därefter har använt prisserierna till är att skapa ett likaviktat index som representerar den globala börsutvecklingen. Först syns prisserien för det likaviktade indexet på vänster skala. På höger skala syns antalet länder som befinner sig i bull market varje månad. I det här fallet är en bull market definierad som att MA50 är större än MA200. Som synes befinner sig endast ett land av 21 olika länder i en bull market per den 6:e januari som är mitt sista avläsningsdatum.

Skärmavbild 2016-01-16 kl. 17.31.41

I nästa diagram har jag använt samma likaviktade prisserie på vänster skala. Det som syns på höger skala är 12 månaders rullande avkastning. Denna avkastning är beräknad som medelavkastningen på samtliga 21 index för de senaste 12 månaderna och uppdateras en gång per månad. Den senaste positiva noteringen enligt denna indikator var i april 2015.

Skärmavbild 2016-01-16 kl. 17.31.52

Jag använder inte dessa indikatorer för att ta några investeringsbeslut per se. Däremot finner jag informationen intressant eftersom vi kan se att majoriteten av de stora marknaderna i världen är i sjunkande trend i dagsläget och har varit så under snart ett år. Vad jag själv funnit tidigare är att uppgången under våren 2015 i Sverige mer eller mindre enbart var driven av en lägre valutakurs. Enligt mig är det inte någon slump att OMXS30 noterade sin högsta nivå under föregående år samtidigt som kronan nådde sin svagaste punkt mot USD.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s