Fortsätt avvakta med aktier

Det blir inte sällan fel när man försöker sig på att ”spå” utvecklingen för ett visst index. Det finns dock många faktorer som just nu motiverar en försiktigare inställning till den amerikanska och i viss mån den globala aktiemarknaden med. Jag noterade detta även för ett antal månader sedan och fortsätter att hålla en vaksam inställning tills vidare.

Många har fallit i tron att centralbankerna mer eller mindre har satt ett golv för hur lågt aktiepriserna kan sjunka. Före finanskrisen var sambandet mellan FED:s balansräkning och utvecklingen för S&P 500 mer eller mindre obefintlig. Det skall dock nämnas att sambandet förändrades markant efter 2009 varför jag låter det vara osagt hur stor påverkan tillgångsköpen av obligationer har eller inte har.

Market Anthropology (MA) har återigen hittat analogier med vad som har hänt bakåt i historien (se här, The Hand The FED). Enligt MA finns det likheter med perioden 1942-1951 och 2009-2015. Precis som nu, hade FED då utökat sin balansräkning under flera år och de korta statsräntorna vara nära noll. Efter flera år med stora tillgångsköp påbörjade centralbanken då en minskning av sin balansräkning varpå börsen föll.

Vad vi kan se i nedanstående graf är att FED:s balansräkning nu krymper för första gången på länge. Hittills har detta resulterat i en nedgång om ca 10 % i USA. Nedgången 2011 var dock nästan dubbelt så stor varför jag tycker det är för tidigt att bli optimist.

Skärmavbild 2015-09-03 kl. 17.12.29

Andra faktorer som har en ganska hög korrelation med ett svagare klimat för aktiemarknaden rör sig också i fel riktning. Framför allt ser marknaden för skräpobligationer allt sämre ut vilket avspeglas som högre kreditspreadar. De två nedanstående graferna visar utvecklingen för S&P 500 och ett index för skräpobligationer för två olika tidsperioder. I första grafen kan vi se hur förhållandet har sett ut sedan 2005 medan det andra diagrammet visar hur det sett ut de senaste åren.

Skärmavbild 2015-09-03 kl. 17.14.57

Skärmavbild 2015-09-03 kl. 17.13.37

För att göra sambandet tydligare visar jag ytterligare två grafer med samma information som de ovanstående med skillnaden att indexet för skräpobligationer är inverterat. Därmed blir det tydligt att marknaden för skräpobligationer har försämrats före varje större nedgång eller rekyl sedan 2007. Så även denna gång.

Skärmavbild 2015-09-03 kl. 17.27.54

Skärmavbild 2015-09-03 kl. 17.28.40

Den 7e augusti noterade jag (se här, Trendskifte på gång?) också att de stora trenderna baserat på månadsdata hade blivit negativa. Att följa trender leder inte alltid till stora vinster men över det långa loppet tenderar det att löna sig. Så har det hittills varit även denna gång. Värdering och trend är trubbiga mått, men sannolikheten för god avkastning med lägre risk har över tid varit klart högre när trenden är ”upp” och börsen är ”billig”. En som tittat på sambandet för detta är Meb Faber, vilket ni kan se här, Keeping it Simple: Trend and Valuation. I dagsläget är trenden i USA nedåt och värderingarna höga, något som resulterat i negativ avkastning (se resultaten från Meb nedan):

Skärmavbild 2015-09-03 kl. 17.43.44

Att följa dessa fyra indikatorer kommer inte att leda till 100 % rätt men jag har hellre nästan rätt än väldigt fel. Just nu krymper FEDs balansräkning, high yield-marknaden utvecklas svagt, värderingarna är höga och trenden är nedåtgående. Tills denna situation förändras aktar jag mig för den amerikanska aktiemarknaden.

Jag vill dock notera att även de som inte har en direkt exponering mot den amerikanska aktiemarknaden bör vara vaksam på dessa indikatorer. Uttrycket ”When the US sneezes, the whole world catches a cold” stämmer enligt mig fortfarande. Även om Kina och andra ekonomier har växt kraftigt är den amerikanska aktiemarknaden fortfarande den stora elefanten i rummet. Därför dikteras de globala marknaderna fortfarande till stor del av USA.

Skärmavbild 2015-09-03 kl. 17.55.00

Annonser

3 reaktioner på ”Fortsätt avvakta med aktier

  1. Tack för intressant läsning som alltid.

    En liten önskan, designen på bloggen är väl ny, har lite svårt att läsa den grå texten mot den gråaktiga bakgrunden. Möjligt att göra texten lite mörkare/svartare?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s