Långsiktig botten för guldaktier?

Guldaktier har återigen utvecklats mycket svagt de senaste veckorna. Inte sällan sker en ”reversion to the mean” efter större rörelser såväl ”uppåt” som ”nedåt”. Med hjälp av ett medelvärde kan vi få en känsla för huruvida ett index står inför en motsatt rörelse eller inte. I grafen nedan som kommer ifrån The Short Side of Long kan vi se att ett index för guldaktier handlas ca 30 % ifrån dess glidande medelvärde baserat på de 200 senaste handelsdagarna. Detta markerar något som endast skett vid ett fåtal tillfällen sedan 1996. Inte sällan har detta sammanfallit med en tillfällig eller en längre tids bottennotering.

Guldaktier 2015-08-05

Förutom att priset har sjunkit i väldigt rask takt de senaste veckorna så har de senaste årens nedgång även komprimerat sektorns värderingar. Det finns två vanliga värderingsmetoder som jag tycker är relevanta för guldaktier. Den ena metoden är att ställa guldpriset i relation till index för guldaktier. Diagrammet nedan visar kvoten mellan spotpriset på guld och indexpriset på XAU index (samma index som ovan). Vi kan se att guldpriset har sjunkit mycket mindre än guldaktierna vilket har fått kvoten att stiga kraftigt de senaste åren. En tillfällig uppgång i guldpriset bör därför kunna leda till en större uppgång för guldaktierna.

Skärmavbild 2015-08-05 kl. 14.52.07

Vad gäller guldaktiernas värdering kan vi använda de två vanligaste börshandlade fonderna för guldaktier, GDX och GDXJ. Enligt ETF.com som tillhandahåller dagligt uppdaterad statistik är den genomsnittliga värderingen (price-to-book) för bolagen i GDX 0.97 respektive 0.82 för GDXJ. Historiskt sett är detta väldigt lågt för guldbolagen och även i absoluta tal är dessa värderingar väldigt låga. Värt att notera är dock att P/E-talen är negativa i dagsläget vilket är detsamma som att de genomsnittliga vinsterna är negativa. Detta är en förklaring till att dessa företag värderas så lågt just nu.

Vad gäller företagens vinstutsikter skrev Hussman Funds i ett veckobrev den 20 juli följande:

It’s reasonable to view part of the weakness in gold stock prices as being the result of spot gold falling close to its marginal production cost (which has gradually escalated over the past 15 years). So there are certainly near-term earnings concerns for gold stocks here. But marginal production cost has historically provided a good support level for spot gold, and we would expect any increase in gold prices to quickly ease earnings concerns for these stocks.

Som jag noterat tidigare är den amerikanska dollarn också avgörande för guldprisets utveckling. De senaste månaderna har dollarn återigen visat styrka något som sammanfallit med ett lägre guldpris. Då jag anser att sannolikheten för en svagare dollar framöver är god och marginalkostnaden utgör ett bra stöd för guldpriset verkar det vara ganska bra odds att satsa på guldaktier från dessa nivåer. Eftersom guldbolag som grupp är väldigt volatila är en glidande stop-loss på 15 % rimlig.

Skärmavbild 2015-08-05 kl. 19.33.30

Slutligen har jag valt att studera RSI och Bollinger Band baserat på veckovisa priser (se diagrammet ovan). Vad gäller RSI anses ett värde under 30 som översålt och för Bollinger Band anses indexet vara översålt om det handlas 2 standardavvikelser under medelvärdet (i det här fallet 20 dagars glidande medelvärde). Jag föredrar veckovisa priser eftersom det tenderar att filtrera bort det ”brus” som fångas upp av dagliga priser samt att en överreaktion i veckografen är mer signifikant än på dagsbasis. Baserat på stängningskurserna igår var GDX ETF rejält översålt vilket vi även såg i första diagrammet. Ett veckovis RSI på ca 23 just nu är ett av de lägsta värdena sedan nedgången inleddes för några år sedan. Likaså är priset mer än 2 standardavvikelser ifrån 20 dagars medelvärde något som är mycket ovanligt.

De börshandlade fonder jag finner mest intressanta för att ta ett ”bet” på guldaktier är följande:

Market Vectors Gold Miners
Market Vectors Junior Gold Miners
Sprott Junior Gold Miners

De två första kräver inte någon presentation då dessa representerar stora guldbolag respektive små guldbolag och är de mest populära ETF:erna inom sektorn. Den sistnämnda är en relativt ny ETF som Sprott Asset Management lanserat där urvalet av bolag sker baserat på marknadsvärde och vikterna bestäms av prismomentum och omsättningstillväxt. Därmed förväntar jag mig att denna ETF bör kunna prestera något bättre än GDXJ över tid.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s