Dags att ”gå lång” VIX?

Återigen har de finansiella marknaderna lugnat ned sig varpå VIX Index (”skräckindex” som det ofta benämns i svenska media) kollapsat de senaste veckorna. Detta trots att makrostatistiken varit väldigt dålig i USA under årets första månader. I diagrammet nedan kan vi se utvecklingen för Citigroup Surprise Index för USA, Europa och Japan. Detta index mäter skillnaden mellan faktiska utfall och vad som förväntas för en stor mängd ekonomisk statistik. Indexet har dock stigit något den senaste veckan vilket inte syns nedan.

surprise index

När detta index nått så här låga nivåer tenderar vi att se förbättringar framöver relativt förväntningarna. Dessa nivåer brukar dock ofta påverka marknaderna negativt vilket inte varit fallet i år.

Jag tolkar dock utvecklingen som att allt inte är frid och fröjd i USA. Bland annat tror jag att BNP-siffrorna för första kvartalet inte kommer att vara så bra och jag tror att en stark USD alltjämt kommer att ha en negativ inverkan på vinsttillväxten för företagen i USA. Med andra ord tror jag att många kommer att överraskas av mindre bra företagsrapporter framöver, vilket bör leda till stigande volatilitet.

Som jag nämnde överst har VIX Index kollapsat den senaste tiden. Vad som vanligtvis följer ovanligt låg volatilitet är högre volatilitet och tvärt om. De senaste åren har ett RSI på 40 varit en viktig nivå och har som regel indikerat en bottnen i VIX Index. Med det sagt har jag nu tagit en mindre position i VXX ETF som ökar i värde när VIX Index stiger. Detta är endast en kort trade och instrumentet i fråga är extremt volatilt och är inte något för de som endast investerar på lång sikt.

vxx

Annonser

En reaktion på ”Dags att ”gå lång” VIX?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s